Moet je dampdichte folie gebruiken of niet?

Wanneer je tegenwoordig een huis gaat bouwen of verbouwen is het zo dat je met ontzettend veel verschillende zaken rekening moet houden. In het bijzonder gaat er tegenwoordig heel veel tijd en aandacht uit naar het isoleren van een pand. Dat is ook nodig, want alleen op deze manier kan je bijvoorbeeld voorkomen dat je onnodig veel geld moet betalen voor je energieverbruik. Bovendien spreekt het voor zich dat dit ook het wooncomfort alleen maar ten goede komt. Wanneer je optimaal gaat isoleren zal je echter ook de nodige aandacht moeten besteden aan de ventilatie en mogelijke vochtbestrijding. Het kan wat dit betreft zeker de moeite waard zijn om even te ontdekken wat nu precies de eigenschappen zijn waar je op kan rekenen bij het gebruik van een dampdichte folie.

Wat doet een dampdichte folie precies?

De functie waar een dampdichte folie over beschikt heeft te maken met het voorkomen van penetratie van vocht van binnenuit tot in de constructie evenals tot in het isolatiemateriaal. Wanneer dat wel zou gebeuren is het niet alleen mogelijk dat de isolatiewaarde hier negatief door wordt beïnvloed, bovendien loop je eveneens het risico dat de constructie daardoor op termijn wordt aangetast. Beide zaken zijn uiteraard niet bepaald een lachertje, integendeel. 

Voor de folie waar gebruik van wordt gemaakt geldt dat ze beschikt over waterdichte of waterkerende eigenschappen. Op deze manier slaagt men erin om het vocht van binnenuit tegen te houden. In het merendeel van de woningen is het zo dat er tegenwoordig een bepaald type folie wordt gebruikt ter bescherming van het isolatiemateriaal en de onderliggende constructie. 

Is het altijd interessant om er gebruik van te maken?

Een logische vraag die in de praktijk ontzettend vaak weerklinkt heeft te maken met het feit of het echt altijd interessant is om gebruik te maken van een dampdichte folie of niet. Dat is een uitstekende vraag die zeker wat meer verduidelijking vereist. Dat is namelijk niet het geval. In bepaalde gevallen is het namelijk mogelijk dat er al voor is gekomen om op een andere manier een vochtwerende laag te voorzien. Dit bijvoorbeeld door middel van PUR-schuim. Wanneer dat het geval is, is het mogelijks een beter idee om geen folie met dampdichte eigenschappen te voorzien. Bij twijfel dien je dit in ieder geval altijd even grondig te bespreken met een echte specialist.

Let op, vocht is zeker en vast niet onschuldig!

In het verleden was het eigenlijk zo dat er nauwelijks werd gepraat over vocht gerelateerde problemen. Dat is ook helemaal niet zo vreemd. In die tijd was het namelijk zo dat woningen niet of nauwelijks geïsoleerd werden. Met andere woorden, er bestond helemaal geen nood aan bijvoorbeeld goede ventilerende eigenschappen. Zonder dat er speciale ventilatie moest worden voorzien wist het aanwezige vocht in de ruimte zich perfect een weg te banen naar de buitenwereld. Tegenwoordig is dat door een meer doorgedreven isolatie een flink stuk lastiger. Voor dit isolatiemateriaal geldt bovendien dat ze moet worden beschermd tegen de mogelijke impact van vocht. Het toepassen van een dampdichte folie kan daar in zeer veel gevallen perfect voor zorgen.