Ze zijn weer helemaal terug van weggeweest: de landelijke inbouwkeukens. Compleet met schouw, een massieve gootsteen, een spatwand in retrostijl en vaak ‘ingekleed’ met hout, steen en terracotta tegels. Het fornuis is vaak los gehouden en details zoals keukengrepen of kranen hebben een luxe uitstraling maar wel in een klassieke stijl. De sierlijke fronten maken het helemaal af. Klinkt goed, nietwaar? Maar door het gebruik van die vrij dure elementen zit zo’n landelijke sfeerkeuken vaak wel in een hoger prijssegment. Als de sfeer je bevalt van zo’n keuken is de volgende vraag: waar vind ik nu goedkope landelijke keukens?
Een uitstraling van pure materialen
Dat is nog niet zo gemakkelijk. Want een landelijke keuken beroept zich vooral op degelijkheid. De kwaliteit is hoogstaand of het nu om de scharnieren gaat of om het granieten werkblad. Het zijn ook ‘eerlijke’ keukens. Zo zijn de greepjes vaak niet alleen messingkleurig maar daadwerkelijk van messing gemaakt. Vaak wordt ook niet gekozen voor laminaat frontjes maar voor degelijke, stoere, massief houten fronten. Zo’n keuken staat! Maar het zijn vaak geen goedkope landelijke keukens. Zeker als je zo’n keuken in U-opstelling of met een keukeneiland koopt.
Schouw en fornuis vormen het hart
Je kunt hier en daar wellicht nog wat bezuinigen als je een landelijke keuken samenstelt. Echter nooit op de schouw en het losstaande fornuis eronder. Dit is het kloppende hart van een landelijke keuken. Hier nestelt zich de ware nostalgie. Ook de prijzen van de tegelwerken (spatwand, achter het fornuis) liegen er niet om. Die tegels zijn dan ook zeer sfeerverhogend. Wil je je landelijke keuken zo authentiek mogelijk, dan kook je ook op gas. In hoeverre dat in de toekomst nog gemakkelijk of in elk geval goedkoop kan, is zeer de vraag. Gelukkig zijn er al diverse fornuizen in de handel die op krachtstroom werken, maar qua behuizing klassiek of retro zijn uitgevoerd.
Kenmerken van goedkope landelijke keukens
Goedkoop een landelijke keuken zoeken, gaat zeker lukken. Bedenk alleen wel dat de volgende zaken gewoon echt thuishoren bij een landelijke keuken en bezuinig daar niet op:
- Betonnen of natuurstenen aanrechtblad;
- Originele keukengrepen;
- Centraal geplaatste schouw;
- Losstaand fornuis (nostalgisch of klassiek);
- Inbouwapparatuur die bij de landelijke stijl past;
- Kastfrontjes van echt hout (evt. gelakt).
Op weg naar goedkope landelijke keukens
Samengevat: een landelijke keuken zit in een vrij hoog prijssegment. En een landelijke keuken heeft een paar kenmerken die hem als ‘landelijk’ bepalen. Bij een volwaardige opstelling ga je dan snel richting de 20.000 euro. Dat is dus niet goedkoop. Om die prijs omlaag te krijgen, kies je qua apparatuur eerder voor spullen die wel klassieke kenmerken hebben, maar die niet als A-merk te boek staan. Zoals bijvoorbeeld Boretti. Ook goedkopere fornuizen kunnen behoorlijk wat ambachtelijke en landelijke trekjes laten zien. En zo heb je snel je eerste 1.000 euro bespaard. Bij tegels is het net zo. Soms vind je in de bouwmarkt prachtige aanbiedingen van tegels waar je normaal het volle pond voor neertelt. En ga voor de inbouwkeuken zelf eens online op pad. Er zijn best wel goedkope landelijke keukens te vinden die je voor minder dan 4.000 euro mee kunt nemen.